Svoju 70-tku chce Ján Biroščák osláviť v opravenej drevenici

19.05.2012 Levoča

Brutovce 19.mája (TASR) – Staré drevené stavby, vrátane klasických dreveníc, stále stoja aj v obci Brutoce, okres Levoča. Priťahujú turistov, ktorí hľadajú nielen romantiku ale aj relax. Niekoľko z nich sa nachádza v lokalite, ktorú tu nazývajú Pod skalou.

Do rekonštrukcie jednej z nich sa pustil aj rodák zo spomínanej dediny Ján Biroščák. Ten síce žije v murovanom dome, ale po rodičoch jeho manželky Anny im zostal rodný dom. Všetci súrodenci sa dohodli, že ho opravia a budú sa tu stretávať pri rôznych príležitostiach.

"Chceme to dať do pôvodného stavu, lebo jak rodičia pozomierali tak to zostalo. Sú pozahnívané drevá a to všetko treba poopravovať. Dávam preč zvonka tú omietku, čo tu jeden čas dali, drevo treba natrieť a vyšpárovať," hovorí Biroščák.

Vo vnútri sú už opravené trámy na povale a chystá sa aj do ďalších izieb. V kuchyni ponechá starý sporák, lebo vraj ten je najlepší na varenie. Okrem toho chce zachovať aj kachle, v ktorých sa kúri drevom. Niekdajšiu rodičovskú spálňu predelil priečkou a buduje kúpeľňu.

Dodáva, že najväčší problém je dostať do drevenice vodu, ale spolu s ostatnými na tom pracujú. Teší sa, že ľudia prichádzajú do dediny a chcú drevenice v jeho susedstve opravovať. Hovorí, že keď bude mať susedov bude veselšie.

"Býval som aj drevenici aj v murovanom dome, ale keď mám okolo seba drevo lepšie sa cítim. Je to iná vôňa, iný vzduch. Je tu strašne veľa roboty. Dúfam, že to dám postupne ako tak do poriadku a za pár mesiacov tu oslávim svoju 70-tku," hovorí dôchodca.

Zrekonštruovať dedinskú drevenicu sa pred niekoľkými rokmi rozhodol aj výrobca hudobných nástrojov Michal Smetanka. Dnes tu žije so svojou rodinou a plánuje opraviť ďalšiu. Bývanie v drevenici si nevie vynachváliť.

Štyridsaťročný absolvent pedagogickej fakulty sa venuje práci s drevom a s podobnými rekonštrukciami má v Brutovciach asi najväčšie skúsenosti. Takéto bývanie je vraj zdravé a komfortné.

"My to máme ešte tak, ako sa to kedysi robilo, zdnuka potiahnuté tenkou vrstvou omietky, ktorá je hlinená bez chemikálií, ktorá perfektne dýcha. Ďalšia vec drevo má fantastické tepelnoizolačné vlastnosti. Za to sa hovorí, máte teplo ako v starej chyži," hovorí Michal. Vraví, že zaľúbenie v tomto kraji našli aj ďalší ľudia, ktorí tu hľadajú odpočinok, ale aj inšpiráciu.
 

Vyberte región